معرفی وبلاگ
با سلام این وبلاگ توسط واحد بسیج دانش آموزی آموزشگاه راهنمایی میرزاکوچک خان نیل شهر شهرستان تربت جام راه اندازی شده و مطالب گوناگون که باعث بصیرت و کمک به طرح صالحین می شود را عنوان می کند . منتظر نظرات سازنده تان هستیم
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 33871
تعداد نوشته ها : 24
تعداد نظرات : 1
Rss
طراح قالب

تعصّب بي‏ جا و انحصارطلبى بي ‏دليل، ممنوع!!

وَ قالَتِ الْيَهُودُ لَيْسَتِ النَّصارى‏ عَلى‏ شَيْ‏ءٍ وَ قالَتِ النَّصارى‏ لَيْسَتِ الْيَهُودُ عَلى‏ شَيْ‏ءٍ وَ هُمْ يَتْلُونَ الْكِتابَ كَذلِكَ قالَ الَّذِينَ لا يَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ فَاللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ فِيما كانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ (بقره 113)

و يهوديان گفتند: مسيحيان بر حقّ نيستند، و مسيحيان گفتند: يهوديان بر حقّ نيستند، در حالى كه (هر دو گروه) آنان، كتاب آسمانى را مي‏خوانند! همچنين افراد نادان ديگر (همچون مشركان كه خبر از كتاب ندارند)، همانند سخن آنها را گفتند. پس خداوند در روز قيامت در آنچه اختلاف دارند، در بين آنان داورى خواهد نمود.                

تعصب

نكات آيه

اين آيه ترسيم مجدّدى از سيماى متعصّبِ اهل كتاب است كه هر گروه در صدد نفى گروه ديگر است. يهوديان، مسيحيان را بر باطل و بى‏موقعيّت در پيشگاه خداوند معرّفى مى‏كنند و در مقابل، مسيحيان نيز يهود را بى‏منزلت در نزد خداوند مى‏دانند.

اينگونه برخوردها، از روحيّه‏ ى متعصّب آنها سرچشمه مي‏گيرد، در حالى كه اگر به كتاب آسمانى خود توجّه كنند، از اين برخوردها دست بر مي‏دارند. سپس ميفرمايد: مشركان و بت‏ پرستان نيز با آنكه كتاب آسمانى ندارند، همان سخن‏ها را مي‏گويند. يعنى صاحبان عقايد باطل همديگر را نفى مي‏كنند، ولى همه‏ ى اين اختلافات در روز قيامت، با داورى خداوند متعال پايان مي‏پذيرد و آنها حقّ را مشاهده مي‏كنند.

 

شان نزول آيه

جمعى از مفسران از ابن عباس چنين نقل كردند: هنگامى كه گروهى از مسيحيان "نجران" خدمت رسول خدا ص آمدند، عده ‏اى از علماى يهود نيز در آنجا حضور يافتند، بين آنها و مسيحيان در محضر پيامبر صلي الله عليه وآله نزاع و مشاجره در گرفت،" رافع بن حرمله" يكى از يهوديان رو به جمعيت مسيحيان كرد و گفت: آئين شما پايه و اساسى ندارد و نبوت عيسى و كتاب او انجيل را انكار كرد، مردى از مسيحيان نجران نيز عين اين جمله را در پاسخ آن يهودى تكرار نمود و گفت آئين يهود پايه و اساسى ندارد، در اين هنگام آيه فوق نازل شد و هر دو دسته را بخاطر گفتار نادرستشان ملامت نمود. (تفسير"مجمع البيان" و تفسير" قرطبى" و تفسير" المنار"، ذيل آيه فوق)

در فضاى آميخته به تعصّب، عالم و جاهل همانند هم فكر مي‏كنند. مشركان جاهل همان حرفى را مي‏زدند كه تلاوت كنندگان تورات و انجيل مي‏گفتند. «كَذلِكَ قالَ الَّذِينَ لا يَعْلَمُونَ»

به طور كلي اين آيه سرچشمه اصلى تعصب را، جهل و نادانى معرفى كرده، چرا كه افراد نادان همواره در محيط زندگى خود محصورند و غير آن را قبول ندارند، به آئينى كه از كودكى با آن آشنا شده ‏اند هر چند خرافى و بى اساس باشد سخت دل مي‏بندند، و غير آن را منكر مي‏شوند.

 

پيام‏هاي آيه:

1ـ تعصّب بي‏جا و انحصارطلبى بي‏دليل، ممنوع است. تحقير و ناديده گرفتن ديگران، نشانه‏ى استبداد و خودمحورى است. «لَيْسَتِ النَّصارى‏ عَلى‏ شَيْ‏ء»،«لَيْسَتِ الْيَهُودُ عَلى‏ شَيْ‏ء» (هر گروهى به آنچه خود دارد مي‏بالد، و اين باليدن‏هاى بي‏جا ريشه‏ ى بسيارى از فتنه ‏هاست. در سوره‏ى مۆمنون آيه 53، تعبير ديگرى دارد: «كلّ حزب بما لديهم فرحون» هر گروهى به آنچه در نزدشان هست، شادمان است.)

اگر تعصّب و خودخواهى باشد، علم هم نمي‏تواند هدايت كند. اهل كتاب قادر به تلاوت آن بودند ولى به خاطر داشتن روحيّه ‏ى انحصارطلبى تلاوت‏ها كارساز نبود. «وَ هُمْ يَتْلُونَ الْكِتابَ»

3ـ در فضاى آميخته به تعصّب، عالم و جاهل همانند هم فكر مي‏كنند. مشركان جاهل همان حرفى را مي‏زدند كه تلاوت كنندگان تورات و انجيل مي‏گفتند. «كَذلِكَ قالَ الَّذِينَ لا يَعْلَمُونَ»

آيه فوق به مسلمانان دلگرمى مي‏دهد كه اگر پيروان يهود و مسيحيت به مبارزه با آنها برخاسته ‏اند و آئين آنها را نفى مي‏كنند، هرگز نگران نباشند، آنها خودشان را هم قبول ندارند، هر يك چوب نفى بر ديگرى مي‏زند، و اصولا جهل و نادانى سرچشمه تعصب و تعصب سرچشمه انحصارگرى است.

آمنه اسفندياري

بخش قرآن تبيان


1391/9/30 10:6
X